Klont

Het is alweer een paar jaar geleden dat Dave Eggers met zijn De Cirkel een dystopisch boek schreef over wat er gebeurt als de social media de regie over ons leven laten overnemen.

Het is een onthutsend en inktzwart scenario dat hij schetst, maar aan de andere kant is het ook weer zo overdreven dat het te onwaarschijnlijk wordt om serieus te nemen.
Maar de toon is gezet en de waarschuwing is evident.

Maxim Februari, Nederlands filosoof en romanschrijver heeft met ‘Klont’ een soortgelijk thema behandeld, maar met meer ironie en lichtvoetiger. Aan de hand van de belevenissen van een gevallen topambtenaar Bodo Klein en een beroemde trendduider/futuroloog/spreker Alexei Krups worden de gevaren van onder meer kunstmatige intelligentie en de klimaatverandering op soms hilarische wijze in woorden gevangen.

De Klont is een soort losgeslagen Cloud, met een eigen plan en eigen wil. Alexei Krups heeft de naam bedacht om een kruistocht tegen de ‘dataficering’ te ondernemen of heeft hij een andere agenda?Februari laat op luchtige wijze zien waar het heen zou kunnen gaan als wij de kunstmatige intelligentie niet langer de baas zijn en data het roer overnemen.

Luchtig, maar niet mis te verstaan: de waarschuwing van Februari komt wel over: als we ons te gemakzuchtig overgeven aan de voordelen van de ‘dataficering’, dan zullen we daarvoor een hoge prijs betalen. Robots en andere apparaten nemen de macht over, niemand heeft dan nog de controle.

Februari beschrijft met sardonisch genoegen de nieuwe rijken van de toekomst: dat zijn mensen die het zich kunnen veroorloven off line te zijn. Ze zijn onbereikbaar voor mail, maken niet langer deel uit van de www-society en ze eten boerenkool en andere exclusieve gerechten van de koude grond.

De paradox van de vooruitgang.

Klont van Maxim Februari, warm aanbevolen inkijkje in een ongewenste toekomst.