Brief aan Jaap de Makelaar

Van: ger lensen <lenscomm@euronet.nl>
Datum: maandag, 13 juli 2020 16:24
Aan: info@jaapdemakelaar.nl
Onderwerp: Watermunt 6

Geachte makelaars,

Zoals u uit bijgaand bericht zult kunnen afleiden menen wij door Makelaar Jaap niet bepaald zorgvuldig te zijn voorgelicht t.a.v. het door ons gekochte pand Watermunt 6 in Amersfoort.
En dat laatste is heel zacht uitgedrukt. We kunnen dus niet bepaald meegaan in de enthousiaste reviews die op het net aan uw dienstverlening worden gekoppeld. Onze review zou helaas een heel andere toon aanslaan.
Volgens het principe van hoor en wederhoor stuur ik hierbij de compacte (incomplete) lijst van problemen die dit huis aankleven. Een berichtje van de elektricien is toegevoegd. Deze laatste zong mee in het koor van vaklieden die zich zonder een uitzondering verbaasden over de ‘kwaliteiten’ van veel onderdelen van het huis.
Overigens niet alle: de vloeren en wanden zijn goed en de binnenkozijnen ook. Alle technische installaties zijn zonder uitzondering ver onder de maat en soms dus echt gevaarlijk.

Ik verneem graag uw standpunt in deze.

Groet van Ger Lensen

 

Notitie Jaap/bijlage.

Wij hebben door bemiddeling van makelaar Jaap ons huis in Nieuwland, Amersfoort gekocht. Jaap gewaagt in teksten van instapklaar, op de toekomst voorbereid (domotica) en van een nieuwe, luxe keuken, een nieuwe badkamer en meer. De WOW factor!

Een en ander is aantoonbaar sterk bezijden de realiteit:

 • De domotica werkt niet of slecht, het is allemaal van zeer dubieuze, zelfs gevaarlijke kwaliteit zonder CE keurmerk (er staat wel CE op, een bedrieglijk logo dat verwijst naar China Export en niet naar het Europese keur).
 • In weerwil van hun chique imago (glasplaten met verlichting) betreft het hier niet toegelaten, zeer voordelig en onveilig schakelmateriaal.
 • Zeer onoordeelkundige ‘montage’ van stopcontacten levert stopcontacten op die onder stroom staan (vlammen!). Er zijn in de meterkast diverse sporen van eerdere kortsluiting.
 • De vak elektricien heeft er aantekeningen van gemaakt en foto’s ter staving van zijn verhaal, zie bijlage.
 • Wellicht ten overvloede: als er door kortsluiting brand zou zijn ontstaan en dat is verre van denkbeeldig, dan zou de verzekering waarschijnlijk niet uitkeren.
 • De nieuwe, ‘luxe’ keuken is niet in alle opzichten nieuw en zeker niet luxe.
 • De ingebouwde koelkast en vriezer zijn voorzien van verschillende laden en rekken die stuk zijn, scheuren, grote gaten, ontbrekende beugels, het kan niemand zijn ontgaan dat er iets mis is.
 • De vaatwasser is van hetzelfde bouwjaar als de koelkast, beide zijn van 2013.
 • Ook zijn ze, net als de rest van de keuken van de allergoedkoopste Ikeakwaliteit, evenals als het aanrechtblad.
 • Dat geldt ook voor de magnetron en oven, afzuigkap. Die laatste hangt uit het lood, de bij de magnetron horende stoompan ontbreekt.
 • De nieuwe badkamer is ook niet meteen top.
 • Het badkamermeubel is oud, ernstig beschadigd door vocht, hangt met ducktape aan elkaar. De kraan zit los, de stop van het bassin werkt niet.
 • De wc is nieuw, maar slecht gemonteerd, kreunt onder elk gewicht en wiebelt, de deksel zit scheef en is aangetast door iets (een zuur?). Bedieningspaneel zit los.
 • Het bad (staal) is oud en de radiator eveneens, zoals iedereen kan constateren.
 • De wtw schakelaar in de keuken werkt niet.
 • Nadere inspectie leert dat de complete installatie niet in een goede staat verkeerd, sterker nog: er is in 22 jaar geen enkel onderhoud aan gepleegd! Deze installatie zal het binnenklimaat eerder bedreigen (luchtweginfecties e.d.) dan goed doen. Moet compleet worden vervangen.
 • Lekkages (dak, berging, carport) zijn zorgvuldig aan het oog onttrokken (plantenbak), of verzwegen (carport).
 • We zullen maar niet klagen over het schilderwerk (overal verf op bouwbeslag, muren enz.) glas (bijna overal beschadigd door amateuristisch schuurwerk van kozijnen e.d.), grote doffe plekken op de voordeur en de deur van de berging.
 • Het fonteintje in de wc dat met veel fantasie en ducktape op waterleiding en riolering is aangesloten. Ook dit kraantje zit los.
 • En nog tientallen andere punten die maar beter onvermeld kunnen blijven, maar instapklaar, luxe, WOW factor? Tegen de tijd dat wij klaar zijn en tienduizenden euro’s in dit huis hebben gestoken dan zal het inderdaad instapklaar zijn en misschien de WOW factor verdienen. Maar dan zijn we wel meer dan € 40.000 verder en dat is aanzienlijk meer dan oorspronkelijk begroot.

Wij menen dat een makelaar zich geen zand in de ogen mag laten strooien door de verkopende partij. Een makelaar heeft net als de kopers een onderzoekplicht. Dat de verwarmingsradiator in de hal ontbreekt moet bijvoorbeeld toch zijn opgevallen?

De deuren zijn niet afgemonteerd, de beschermkappen van de rozetten draaien gewoon mee, in de keukenkast hangen de planken op half zeven, enz. enz.

Ik geef meteen toe dat veel van het ongerief werkelijk geraffineerd aan het oog is onttrokken, maar dan nog zijn er ruim voldoende feilen die in het oog springen.

We gaan het welles-nietesspel met de vorige bewoners misschien wel, maar misschien ook wel niet aan. Het is zonneklaar dat gebreken bewust zijn verdoezeld, maar juridisch gezien kunnen we misschien niet veel potten kunnen breken en we willen evenmin een hekel krijgen aan ons huis. Toch behouden we ons het recht van juridische stappen nog voor.

Zoals u zult begrijpen na het bovenstaande, lang niet complete relaas, vinden wij dat de teksten die door Jaap zijn gebezigd op de website (van welke bron afkomstig ook, Jaap heeft ze gepubliceerd) getuigen van weinig verantwoordelijkheidsbesef en professionaliteit en fatsoen. Jaap is op zijn minst medeverantwoordelijk voor de schade die wij hebben opgelopen en die moeilijk precies te becijferen valt, maar die zeker in de ettelijke duizenden euro’s loopt, nog afgezien van ergernis, vele tientallen (of honderden) uren werk van onszelf en ingeschakelde vaklieden.

Instapklaar, op de toekomst voorbereid… .brandgevaarlijk en ongezond (levensgevaarlijk zelfs) zijn begrippen die eerder van toepassing zijn: Watermunt? Huize Titanic!

Voor belangstellenden is een opsomming/beschrijving van kleine en grote onvolkomenheden beschikbaar van 5 pagina’s.

Bijlage: Zo kan het ook, en verslag in woord en beeld van de elektrische installaties. De verwijderde, zeer chic ogende schakelaars, sommige met zichtbare kortsluitingsschade, zijn beschikbaar voor wie meent dat e.e.a. overdreven zou zijn.

Nog een paar kanttekeningen tot slot: de deur van de berging op de fotopresentatie is een andere dan die gemonteerd is (dicht versus voorzien van venster). De buitenkachel waarvan gewag wordt gemaakt was ter overname.