Referenties

In de loop der jaren heb ik een groot aantal klanten bediend. Oorspronkelijk met het eigen kantoor in Amsterdam, later en nu nog steeds als éénpitter in Amersfoort.

Langdurige relaties met opdrachtgevers zijn de norm. De meeste duren meer dan tien jaar en sommige nog veel langer. Dan groeit over en weer een diepe verbondenheid.Dat is vaak ook het geval als ik bij de oprichting van een bedrijf betrokken ben geweest, zoals Soil-ID Bouwkundige Bodeminjecties, Dreamzzz, Glassworkers Unlimited en De Kunst van het Scheppen onder meer.

Soil-ID, actief in de grondtechniek, kent drie verschillende divisies: Bouwkundige Bodeminjecties, Funderingsherstel en Kelders.
Omdat ze alle drie verschillen in doelgroep, hebben ze alle een eigen marktbenadering en natuurlijk elk een aparte website. Gemeenschappelijk hebben de drie dat de activiteiten letterlijk ondergronds plaatsvinden: waterglabodemafsluiters onder bouwputten, funderingsherstel en de aanleg of voorbereiding van kelders.

De Kunst van het Scheppen is de kunst van het scheppen meer dan machtig. Om in de sfeer van het hoveniersberoep te blijven: het groeit en bloeit onstuimig. Opererend vanuit het landelijke Putten worden ook ’t Gooi en Amsterdam (omgeving Vondelpark met name) ruimschoots bediend. Specialiteit: maatwerk tuinen die naadloos aansluiten bij de omgeving en daarnaast tegemoetkomen aan de stijl en sferen van de opdrachtgever. Dat lijkt misschien een open deur, maar dat is het niet. Veel hoveniers maken namelijk nogal eenvormige tuinen en zijn daarom eerder aan hun ‘handtekening’ te herkennen dan de tuinen van Kees van Grootheest en De Kunst die net zo pluriform en veelzijdig zijn als de natuur zelf.

Een andere Kees is Kees Meijerink, dga van Meijerink Wegenbouw in De Bilt. Een echt familiebedrijf (er zijn zonen) dat zich onderscheidt een grote dosis nuchterheid. Geen abnormale eigenschap in de bouw, maar Meijerink wordt ook gekenmerkt door persoonlijke betrokkenheid en oog voor detail. Dat laatste is iets minder gebruikelijk in de sector.  Nog een onderscheid: Meijerink heeft steeds het nieuwste state of the art materieel, zij het niet in grote aantallen. Ze maken gebruik van drie verschillende asfaltsets, een grote variatie aan walsen en graafmachines, diverse asfaltreparatiesets, enz. De gedachte erachter: maximale flexibiliteit en veelzijdigheid.

De onderneming is meer gericht op pluriforme projecten, zoals in stedelijke gebieden, dan op grootschalige snelwegprojecten. De weg- en waterbouw wordt meer dan wie ook geconfronteerd met allerlei milieuaspecten, dat was al zo en het wordt steeds intensiever. Het bedrijf toont in dat opzicht niet alleen verantwoordelijkheid, maar ook inventiviteit: niet alleen het bedrijfspand, zelfs de schaftwagens zijn voorzien van zonnepanelen. Al jaren!

Kortom: veelzijdig, milieubewust, aandacht en betrokkenheid; de website getuigt ervan.

Merkwaterbed is een webshop voor, inderdaad, waterbedden. Bij dat product ben ik zonder onderbreking nu al tientallen jaren betrokken. Vanaf de introductie in Nederland die leidde tot een heuse hausse. Lang duurde dat niet, de hype smoorde gebrekkige kwaliteit en dito dienstverlening van malafide leveranciers. Na de grote kaalslag waren er nog maar weinig merken over, maar de pionier Poseidon overleefde wel.

Over waterbedden gesproken, Dreamzzz, een kleine beddenretailer met winkels in Den Haag, Rijswijk en Oegstgeest, voert in de Rijswijkse vestiging nog steeds het waterbed. En terecht, het is superieur slaapcomfort met als enige nadeel dat het praktisch niet te verplaatsen is.

Voorafgegaan aan Dreamzzz: Droomoord, een grotere beddenketen met waterbedden als specialiteit. Ten onder gegaan in de crisis van begin 2000.

Martijn Holtzer, behorend tot de staf van Droomoord, heeft de handschoen opgepakt en is voor zichzelf begonnen door in Rijswijk een slecht florerende beddenwinkel over te nemen en de omzet daarvan binnen een jaar te verdubbelen. Dreamzzz heeft inmiddels 3 vestigingen in de Haagse regio die alle sterk van elkaar verschillen. Inclusief de doelgroep benadering en -bewerking.

De Glassworkers Unlimited uit Goirle zijn een voortzetting van Glassworks dat vanuit Helmond opereerde en in de crisis van 2013 ten onderging zoals zoveel andere bedrijven in de bouw. Het nieuwe bedrijf opereert in een typische nichemarkt: die van de houtskeletbouw en bijzondere (vaak onzichtbare) profielen. Geen massa, wel kassa want het specialisme loont.

Hoe minder partijen in staat zijn een project tot een goed einde te brengen, hoe beter de concurrentiepositie. Kennis van en ervaring met bijzonder beslag en exclusieve, vaak gecompliceerde frames is bepalender voor het eindproduct dan het glas zelf. Vakmanschap is meesterschap!

Check+Care is importeur van geavanceerde medische apparatuur met een hoog nichekarakter. Van heel speciale Japanse lampen voor onder meer microscopen en endoscopie, via medische UV-cabines voor huidbestraling tot en met medische camera’s en recorders die rechtstreeks inloggen in de patiëntdossiers. Medische avant garde!

Met de voormalige start up M91200 is samenwerking inmiddels beëindigd, maar de vrucht van de samenwerking is nog wel online: https://m9100.com

Het was indertijd een uitdagend project: een start up zonder budget, nauwelijks klanten, dus weinig bewijzen van kennis en kunde, geen reputatie om iets op te baseren. Een hersenbreker eerste klas dus, om het versleten “uitdagend” maar niet te gebruiken. Toch wel enigszins gelukt, getuige het feit dat de onderneming nog bestaat en opdrachtgevers bediend.