Huis & makelaar, een harde les in het omgaan met percepties.

We hebben pasgeleden, meer ondanks dan dankzij de betrokken makelaar, een huis gekocht. Het was een les in nederigheid.

Makelaars zijn als weinig anderen in staat percepties te sturen en, zoals bekend: in makelaarsland schijnt altijd de zon. Je weet dat ze overdrijven de zaken mooier voorstellen dan ze zijn. En toch…

‘Gewilde woonbuurt’ (dodelijk saaie nieuwbouw), ‘ruimte voor aanpassingen’ (het is bouwval), ‘knusse onderhoudsvrije tuin’ (een volledig betegelde postzegel), enz.

Ons huis was volgens makelaar Jaap (nooit ontmoet overigens) helemaal op de toekomst voorbereid. De domotica waar Jaap op doelde blijkt achteraf van Chinese herkomst, zeer onbetrouwbaar en door lekenhanden geïnstalleerd op zo’n manier dat er een levensgevaarlijke situatie is ontstaan.

Het uiterlijk van de schakelaars en stekkers is prachtig: glazen paneeltjes met oplichtende rondjes waarop je desgewenst kunt drukken (meestal zonder resultaat) als je geen gebruik wilt maken van google of andere personal assistent.

Totale waarde van het geheel: tientjes, maar de uitstraling doet heel veel meer verwachten. De glazen paneeltjes stralen uit: klaar voor de toekomst, comfort, luxe, zorgvuldigheid, goede smaak.

In werkelijkheid is het CE keurmerk dat er op staat het symbool van China Export, slaan er vlammen uit de stekkers, is er kortsluiting ontstaan in andere onderdelen.

Die schone schijn en armzalige werkelijkheid geldt voor grote delen van ons huis: de ‘nieuwe, luxe keuken’ is van de allergoedkoopste Ikeakwaliteit, zeer onbeholpen gemonteerd ook nog (er is weinig recht) en de koel-vriescombinatie en vaatwasser zijn niet nieuw maar 7 jaar oud. Laden van de koelkast zijn stuk en vervangen kost veel geld. Toch maar gedaan, tot we koelkast en vaatwasser in gebruik nemen en moeten constateren dat ze volledig ondeugdelijk zijn en vervangen moeten worden, net als het aanrechtblad en andere onderdelen.

Makelaar en verkopers hebben uiterst deskundig een rad voor ogen gedraaid. Geraffineerd genoeg om effect te hebben. De lijst met gebreken wordt langer en langer (meer dan 60 punten), maar het duurt toch even voordat je het patroon begint te herkennen. Tegen die tijd heb je veel gebreken al hersteld in de gedachte dat het allemaal wel mee zou vallen.

Deurkrukken blijken niet afgemonteerd, de rozet draait vrolijk mee als de klink omlaaggaat. Het valt niet meteen op.

Het badkamermeubel is oud, de bodem van de laden aangetast door vocht, de bovenste lade is slordig ingekort en afgeplakt met ducktape.

Ducktape komen we tegen in de afwatering, om niet passende buizen te verbinden, in de elektra om open draden aan elkaar te koppelen en op andere plaatsen waar je het niet zou verwachten.

Ik ben niet blind voor de goede kanten van ons nieuwe huis, waarschijnlijk hadden we het ook gekocht als we van alle gebreken op de hoogte waren geweest. We kunnen ook veel zelf doen. De planken van de trapkast opnieuw aan de muur bevestigen, het schilderwerk restaureren en de deurkrukken monteren. Maar we kunnen geen ontbrekende cv-radiatoren (er stond een plant voor de muur om de afwezigheid te verbergen) ernstige lekkages (weer een plant) oplossen en deels nieuw sanitair installeren.

De ronkende teksten van makelaar Jaap en de vileine deskundigheid van de verkopers om ons om de tuin te leiden met Chinese rommel met exclusieve uitstraling, ze hebben effect gehad.

Ik heb een beetje verstand van gebouwen, nog veel meer van het sturen van percepties, maar je gaat geen kasten openen van onbekenden en je laat zand in je ogen strooien door gelikt ogende installaties.

Overigens, maar het is nauwelijks een excuus, de bouwinspectie van de VEH bracht veruit de meeste van de hier aangeroerde feilen ook niet aan het licht, een aantal andere wel.

In professioneel opzicht heeft een en ander me wel een les geleerd: de kracht van de perceptie is onovertroffen, er valt bijna niet aan die invloed te ontkomen. En zoals alle goede middelen, kan het ook worden aangewend voor verkeerde doeleinden.

Nog een kanttekening: de betrokken makelaar voelde zich niet aangesproken. ‘We menen te goeder trouw te hebben gehandeld’. In makelaarsland schijnt altijd de zon, maar het is de noorderzon als er problemen zijn, tenminste, in het geval van Jaap.

Meer weten over dit staaltje list en bedrog (zo mag ik het wel noemen)?

Elektricien Roberto heeft een met foto’s ondersteunde reportage gemaakt van wat hij aantrof: Zo kan het ook.

Link

Mijn mail aan. Makelaar Jaap is te vinden onder Jaap de makelaar.

Overigens wil ik met nadruk stellen dat onze ervaringen met makelaar Jaap niet representatief behoeven te zijn voor genoemde makelaar en zeker niet voor zijn collega’s.

Het is zelfs niet helemaal uit te sluiten dat zowel makelaar als ons grote hoeveelheden zand in de ogen is gestrooid door de verkopers. Hoewel: één van hen werkt inmiddels bij genoemde makelaar en dat geeft te denken.